Vad använder jag?

Knivar
Kniven är den viktigaste produkten i köket ur mitt tycke. De knivar som jag använder mig ut av är i största del Global. För mig så ligger dels Globals knivar extremt bra i handen och tycker att de både är estetiskt snygga samt håller skärpan länge. Just nu är jag uppe i totalt 18 knivar där merparten är från Global. Har mestadels de vanliga knivarna från Global men även två stycken från SAI-serien. Utöver Global har jag även en damaskuskniv från Kashima, en Santokukniv från Yaxell i Super Gou 161 serien. Fantastiskt hantverk. Även ett par knivar från Chroma, Porsche-serien som även dessa är otroligt vassa, är snygga och extremt bra i handen.

Stekpannor
Stekpannan är kökets näst viktigaste produkt. När det kommer till stekpannor kör jag med Scanpan 28 och 20 cm som belagda stekpannor. Har tre stycken kolstålsstekpannor från De Buyer i storlekarna 32, 28 och 26 som jag bara älskar. Blir bara bättre med tiden och tål extremt höga temperaturer precis som gjutjärn men till en betydligt lättare vikt. Dessa går att bränna in när de är nya men inget måste. Med tiden kommer de att forma en egen yta som fungerar som en naturlig ”teflonbeläggning”. Tänk bara på att ALDRIG diska dessa i en diskmaskin då det enbart förstör stekpannan och de går bra att diska med diskmedel men tänk då på att olja in ett tunt lager med naturell olja efteråt. Min wokpanna är en enkel sådan gjord i kolstål som kostade ca 189 kr på KitchenLab. Dyrare än så behöver de inte vara och denna är både lätt samt går att hetta upp ordentligt. Mina sista stekpannor är en rostfri 28 cm från De Buyer i Affinity-serien som är helt ok samt två stycken fantastiska stekpannor från Fissler i Original Pro-serien. Extremt gedigna stekpannor som väger rent ut sagt bly. Sist men inte minst utan bland det viktigaste för stekpannor är att de helt ska hänga sådär snyggt på väggen i köket men har man ej denna möjlighet som inte heller jag har är knepet för bästa hållbarheten utan mängder av repor att förvara dem med en handduk, wettextrasa eller några ark med hushållspapper mellan varje stekpanna. Detta gör att de håller längre och att du kan njuta mer av dina stekpannor.

Sous vide
Har två stycken stavar från Anova med både Wifi och Bluetooth. Rekommenderar dessa starkt. De är billiga när man kan fynda dem på rea som Anova brukar ha rätt så återkommande på deras hemsida.

Fördel med Anova.
+ Billig
+ Tyst
+ Enkel att använda med eller utan appen
+ Billig

Nackdelar med Anova.
– Stor
– Inte så snygg
– Inte så stark

Min tredje sous vide är en från Chefsteps och bara älskar den. Köpt från franska Amazon och även de brukar finnas på rea men inte så ofta som man kan fynda Anova billig. kommer beställa fler när tiden kommer.

Ett tips när man använder sig av sous vide är det enkla knepet att hälla i varmvatten direkt ur kranen så slipper staven jobba lika hårt och länge för att värma upp vattnet.

Fördelar med Joule
+ Extremt snygg
+ Liten och smidig
+ Fantastisk app med mängder av tips/recept
+ Snabb med att hetta upp vattnet

Nackdelar med Joule
– Dyr
– Kräver appen då den saknar reglage på staven

Stavmixer
Den stavmixer som jag använder mig av är en Bamix Gastro 200 som jag är otroligt nöjd över och som lär hålla i hela mitt liv och en dag bli ärvd av någon… Rekommenderar den starkt! Även Bamix Swiss 200 och Gastro 350 är grymma och den senare skulle jag vilja byta ut min Gastro 200 till en dag.

Kastruller och grytor 
Som kastruller är det Ikea 365+ som används tills jag införskaffat mig andra som till exempel Scanpan, De buyer, Fissler eller Demyere. När det kommer till grytor är det en Scanpan i rostfritt samt två gjutjärn av märkena Staub och Le Creuset. Stauben har en obehandlad insida och den från Le Creuset är med emaljerad botten.

Blender
Min arbetshäst i hemmet är min blender från Vitamix. En TNC 5200 (bra klipp om varför du ska välja en blender från just Vitamix) som bara går och går. Krossar allt som stoppas i den och efter tid både pulveriserar innehållet och till slut värmer upp det med hjälp av friktionen. Innan jag hade min Vitamix använde jag mig ut av en blender från Wilfa som jag köpte av snålhet då jag inte hade pengarna just då till en Vitamix. Gör inte som jag. Spara i stället till en Vitamix från början. Du kommer vara så nöjd efteråt och tacka dig att inget annat kunde komma i vägen.

Sifoner
Har två sifoner på 0,5 och en på 1 liter. Har alltid ett lager med patroner hemma så att de aldrig tar slut. Brukar fynda ofta på Kitchn Sverige när de har 20-30% rabatt på allt. Men annars brukar patroner tyvärr vara dyrt… Har även alla tillbehör från ISI. Lär även bli ytterligare två sifoner från ISI snart. Dels den minsta på 0,25 liter samt deras nya NITRO-sifon. Köp helst en sifon från ISI. De har existerat länge och är gjorda av bra kvalitet. När det väl gäller ISI är det Gourmet Whip som gäller. Den är dels sjukt bra men mycket för att den är värmetålig vilket gör att den fungerar perfekt när man ska ha i varma saker i den eller genom att ställa ner i ett vattenbad med hjälp av en sous vide.

Vakuumförpackare
Använder en från OBH Nordica som fungerar som den ska. När väl pengarna finns ska det dock investeras i en kammarvac. Tills dess får jag använda mig av en sådan på jobbet…

Slowcookers
Har två stycken slowcooker från Crock-pot. Den ena är en enklare modell och den senaste är den med inbyggd tryckkokare. Båda är fantastiska att använda till mycket och den med tryckkokare blir bra när tiden är knapp.

Assistent
Under mitt första sommarjobb köpte jag mig en Kitchenaid assistent som jag än idag använder mig av. Har juicepress, köttkvarn, korvhorn, pastamaskin och en spiralizer. Dock vill jag införskaffa mig deras professionella modell så fort som möjligt.

Övriga saker som är ett måste
Ett kök måste ha mycket olika köksprodukter vilket kan vara

 • Dressingflaskor
  Ett måste att ha i köket. Perfekta att ha för majonäs, BBQ-sås, och annat som du vill kunna styra hur du disponerar det på maten.
 • Patroner till sifoner
  Att vara utan patroner till sifoner är det sämsta man kan ha som kock. Köp därför alltid på dig så att du har ett lager av både lustgasen och kolsyrepatronerna.
 • Skärpstål
  Ett skärpstål är alltid bra att ha för att snabbt kunna räta till eggen på kniven.
 • Knivslipar
  Vare sig det handlar om elektriska slipar, stenar eller andra knivslipar så är en slö kniv det sämsta man kan ha som kock.
 • Magnetlist
  Både snyggt och praktiskt sätt att försvara dina knivar på. Tänk bara på att köpa en bättre sort för att magneten inte ska vara av klenaste laget.
 • Sprayflaskor
  Att kunna spraya på ägget på bullarna i stället för att pensla är en mycket bättre idé. Lägger därför in en länk till Amazon.fr där du hittar en billig och bra sådan. Länk
 • Marineringsspruta 
  Perfekt att ha i köket för att kunna spruta in en saltlösning i kycklingen eller fläsket eller för att marinera köttet snabbare. Alltid bra att ha.

”Sidan uppdateras kontinuerligt”