Sous videad potatis

Potatis är ytterligare någonting som blir helt fantastiskt när man tillagar den med sous vide. Anledningen är att potatisens smakämnen är vattenlösliga så genom att inte koka dem i vatten så stannar alla goda smaker kvar i potatisen. Nästa poäng är att potatisens struktur bryts ner efter 84 grader så genom att hålla potatisen på den temperaturen får man den bäst tillagade potatisen. Märk på bilden så har jag avslutat med att fritera den i ankfett i en mindre stekpanna.

RECEPT

SVÅRIGHETSGRAD: Enkelt
TID: Medel

Ingredienser

 • Valfri potatissort
 • Smör
 • Flingsalt
 • Ev kryddor
 1. Börja med att sätta på sous viden på 84 grader och ett knep är att man häller upp varmvatten direkt ur kranen så snabbar man på uppvärmningen något. Ett annat knep är att koka upp vatten med en kastrull eller en vattenkokare och sedan hälla ner i din behållare som du ställer ner din stav i.
 2. Tvätta sedan potatisen, ta bort fula fläckar på den och välj här om du vill behålla skalet eller ta bort det.
 3. Nu kan man välja om man vill sous videa potatisen hel eller i bitar. Själv brukar jag gilla att dela potatisen efter hur jag vill ha den på tallriken. Mindre potatisar delar jag på mitten och större på fler bitar.
 4. Ha ner i en vakuumpåse och tillsätt smör och flingsalt efter smak. Vakuumförpacka och förslut.
 5. När sous viden kommit upp i 84 grader lägger du ner påsen och gärna någon tyngd då den efter ett tag kommer börja åka upp mot ytan.
 6. Tiden jag kört på är 2 timmar oavsett potatis men 1 – 2 timmar är annars ett bra mått som man kan testa sig fram för att hitta vad som passar en bäst.
 7. När potatisen sen är klar kan man antingen äta den direkt som den är, steka i en stekpanna med ankfett eller fritera i en fritös.

IMG_5619.jpeg

En reaktion på ”Sous videad potatis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.