Ragu i tryckkokare

Det här är ett recept på en ragu bolognese som jag gjorde i en CrockPot express vilket egentligen är en slowcooker men som även fungerar som tryckkokare. Receptet går definitivt att göra i en vanlig gjutjärnsgryta men går betydligt fortare i en vanlig tryckkokare eller med en CrockPot express. Det enda man behöver tänka på förutom tiden är mängden vätska som man tillsätter. Gör man den i en vanlig gryta kan ångan stanna kvar lite om man har locket på men tar man av locket kommer den att reduceras betydligt mer. Men i en tryckkokare stannar all ånga kvar i grytan vilket innebär att den inte kommer reduceras på samma sätt.

Godaste blir det att göra den här dagen innan och ta fram 30 – 60 minuter innan du ska äta den och då värma upp den i en gryta. När den är klar brukar jag ta en potatisstöt som jag rör runt i grytan med och samtidigt försöker mosa sönder köttet så att den verkligen faller isär. Kolla bilden sedan nedanför så förstår du vad jag menar. Den här ragun är även helt underbar att använda till att göra en riktigt lyxig lasagne om du får något över till dagen efter eller så äter du bara den som matlåda.

Om du inte har en tryckkokare kan du som sagt använda en helt vanlig gryta. Det enda du behöver tänka på då är att du kan behöva tillsätta lite vatten hela tiden så att den inte torkar ur. Det går även att dubblera mängden konserverade tomater vilket bör räcka.

Recept

Svårighetsgrad: medel
Tid: medel

Ingredienser

 • 2 kg högrev av lägre fetthalt
 • 2 st gula lökar
 • 4 st stjälkselleri
 • 4 msk kalvfond
 • 2 dl rött vin
 • 1 tub tomatpuré av hög kvalitet
 • 1 burk med konserverade tomater (gärna San Marzano)
 • Några timjankvistar
 • Salt och peppar
 1. Skär köttet i bitar på 2 * 4 cm och stek sedan en sida i en varm stekpanna tillsammans med en naturell olja på hög värme. Använd gärna en rostfri stekpanna, kolstål eller gjutjärn. Anledningen till varför man enbart ska steka köttet på en sida är så klart för att få fram mer smak när grytan sedan ska tillagas men just bara en sida då man inte vill torka ut köttet. Har gjort recept tidigare där jag brynt köttet på alla sidor men har av min erfarenhet tyckt att det blir bäst om man bara bryner på en sida.
 2. När köttet är brynt lägger du det ner det i tryckkokaren eller i grytan och steker lök, sellerin och tomatpurén i samma stekpanna som du stekte köttet i tills det nästan börjar bli torrt. Då har du i vinet och låter det reduceras tills hälften kvarstår vilket är nu du har i en burk med konserverade tomater tillsammans med kalvfond, peppar och timjankvistarna. Låt koka i fem minuter för att sedan hälla ner i tryckkokaren.
 3. Sätt nu på locket och sätt på den på 3 timmar för att sedan låta den sköta sig själv. Kör du i en vanlig gryta kan det ta mellan 6 – 8 timmar för att få köttet att bli extremt mört så att det helt faller i sär. Det är i alla fall så jag vill ha min ragu så att det blir som en köttfärssås men att den är gjord på högrev.
 4. När den är klar stänger du av tryckkokaren och väntar tills den svalnat och trycket stabiliserats vilket bör ta 15-20 min. Det är alltså omöjligt att öppna locket under tiden och direkt efter när det är klart och inte heller någonting du ska göra. Låt i stället den svalna.
 5. Servera antingen med färsk pasta eller helst köpt pasta av sorterna Mezze Maniche eller Tortiglioni tillsammans med en fin parmesan och ev lite ruccola och en god olivolja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.