Pasta carbonara con guanciale

Det här är så nära en äkta pasta carbonara man kan komma. Vanligtvis har jag gjort den hittills på pancetta men nu vet jag var jag köper guanciale (griskind) på Gotland vilket är Coop Öster så nu kan jag äntligen göra den riktiga eller så man ska göra med ett enda undantag att jag tillsätter även Parmigiano i stället för att enbart köra med pecorino som man egentligen endast ska använda sig av. Vill man gå utanför ramarna kan man enbart köra med Parmigiano samt steka guancialen i lite vitlök för att få en godare smak, men tänk att du inte nu kan kalla den för äkta carbonara… Det viktigaste är dock att du inte använder dig av varken smör eller grädde då detta är en italiensk rätt (där man nästan konstant utesluter både grädde och smör) samt inte snålar med pepparn. Pasta carbonara betyder kolarhustruns pasta och syftar på svartpepparn på toppen som liknar kol.

När du sedan köper guancialen, tänk på att be dem skiva den i 4-6 mm tunna skivor. Skivas den för tunt kommer det knappt bli något kvar sedan och skivas den för tjockt kommer det bli för hårt. Sedan skivar du till den i strimlor väl hemma och tänk på att den ska renderas så stek länge, långsamt på låg temperatur så att fettet behålls. Pastan som du använder ska helst vara torkad då den innehåller mer stärkelse än färsk pasta vilket man vill åt för att skapa den där riktigt krämiga såsen.

Recept

Svårighetsgrad: medel
Tid: medel

Ingredienser för 2 personer

 • 200 gram guanciale (griskind)
 • 3 ägg varav 1 helt och 2 endast gulor
 • 15 gram svartpeppar
 • 40 gram parmigiano reggiano
 • 20 gram pecorino romano
 • 140 gram spaghetti av märket Academia Barilla eller annan god sort
 1. Börja med att sätta på tillräckligt med vatten för att koka pastan i och salta den ordentligt. Räkna med 1 msk per 1 liter pastavatten så får du en bra ratio. När pastan sedan är kokt kan du fortsätta koka självaste pastavattnet så att stärkelsen ökar.
 2. Under tiden skär du upp guancialen i bitar på cirka 6 mm tjocka och 3 mm breda som du sedan har ner i en panna och långsamt steker på svag värme för att rendera ur fettet. När den sedan är väl stekt silar du ur fettet och behåller köttbitarna och fettet då båda ska användas senare. Riv även parmesanen och pecorinon och lägg i en skål.
 3. Knäck äggen och ha ner i en tillredare. Tänk på att ett av äggen ska vara helt (gula + vita) medan de andra två äggen endast ska vara gulan. Mixa detta tillsammans med osten och mal sedan nästan all peppar i. Ha över i en stor rostfri bunke och börja med nästa steg.
 4. Häll ner pastan i bunken med äggblandningen och börja rör om direkt. Om du låter det stå lite kan äggröra bildas vilket du inte vill. Tillsätt bitarna av guancialen och gå sedan i med lite av det fett som blivit över från stekningen långsamt samt lite av pastavattnet som du sparat så kommer du få en riktigt krämig carbonara.
 5. Servera snyggt i en pastatallrik och mal ordentligt med peppar på toppen.
 6. Smaklig måltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.