Godaste hamburgerbrödet (brioche) du ätit

Recept

Svårighetsgrad: medel
Tid: längre tid
Antal: 9 eller 10 stycken

Ingredienser

 • 180 gram ägg
 • 40 gram socker
 • 8 gram jäst
 • 150 gram mjölk (gärna fet)
 • 2,5 gram amylas (frivilligt)
 • 350 gram vetemjöl. Börja med mindre mjöl och testa dig fram till den konsistens du vill ha. Ett bra vetemjöl för detta ändamål är Manitoba Cream som innehåller amylas.
 • 10 gram salt
 • 100 gram kallt smör

Så här gör du

 1. Mixa äggen med en stavmixer och häll sedan ner i en degbunke och tillsätt socker och jäst. Mixa med vispen tills att jästen har löst sig med vätskan.
 2. Ha i mjölk, amylas (frivilligt), mjöl och kör på låg hastighet i ca 5 minuter och tillsätt sedan saltet och det kalla smöret som du enklast hyvlar i med en osthyvel. Knåda nu i ytterligare 20 minuter på högre hastighet tills assistenten format en fin och slät deg som släpper från kanterna.
 3. Spraya nu en ugnsform och överför degen i den. Platta till så att degen täcker hela botten och spraya ytan innan du plastar in den. Ställ nu in den i kylskåpet och låt den jäsa där tills att degen blivit kall vilket tar ca 2 timmar men du kan låta den jäsa i upp emot 24 timmar för att göra degen i förväg och få till en betydligt godare deg med mer utvecklade smaker.
 4. Det är nu som du kan forma folieringar. Länk till hur man gör. Detta för att du ska få till en fin kant på degen som inte fått färg i ugnen samt att brödet ska bli högre och få en rak kant. Lite som Big-Mac brödet är utformat.
 5. Ta fram degen och forma till bollar på 80 eller 90 gram styck. Enklaste är att dra ut degen (den på 80 eller 90 gram) något och vika in alla kanter in i mitten och sedan rulla degen med handflatan på ett icke-mjölat bakbord tills att degen dels fått en slät yta och sedan släpper från bakbordet. Den kommer även att resa sig under detta steg. Degen kommer räcka till 9 bollar.
 6. Låt jäsa i ringarna i cirka 2 timmar tills att de nästan fyllt folieringarna.
 7. Sätt under tiden ugnen på 175 grader med varmluft. Ska inte vara varmare än så.
 8. När bullarna är färdigjästa sprayar du ytan med en äggblandning gjord på 1 ägg, en nypa salt och 0,5 dl mjölk. Sedan grädda dem i ugnen i 10-15 minuter eller tills att de fått fin färg.
 9. Låt dem svalna och om du gör dem i förväg kan du stoppa dem i ziplock-påsar och förvara i 2 dagar innan du äter dem. Detta steg kommer göra dem extra fluffiga, se filmen nedan.

Film där man ser hur. bra brödet blev

 

2 reaktioner på ”Godaste hamburgerbrödet (brioche) du ätit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.