Fantastisk hemgjord yoghurt

Tänk att vakna upp på morgonen och ha hemgjord yoghurt på frukostbordet? Eller att ha som present att ge bort till någon. I alla fall. Det enda du behöver tänka på är att ha tid samt att låta din cirkulator ta hand om resten.

När du köper yoghurt så kolla på innehållsförteckningen att den innehåller yoghurtkultur. Själv körde jag med ICAs turkiska yoghurt. Du behöver inte använda precisa mått som det står i beskrivningen. Det är bara så jag gjorde det och desto mindre yoghurt som du tillsätter ändrar bara tiden som det tar för den att tjockna. Du kommer sluta med att ha yoghurt ändå. I receptet körde jag med 80 gram av den köpta yoghurten. Man kan även testa med att göra yoghurten på yoghurtkultur från turkisk yoghurt samt från den grekiska yoghurten för att se skillnaden. Även kanske testa med yoghurtkultur från den ryska yoghurten. Så länge den innehåller levande yoghurtkultur är det bara att köra på.

Varför inte smaksätta yoghurten? Dels genom att söta den med socker eller blanda i puréer eller hela bitar av frukt för att få till en sådan fruktyoghurt. Annars kanske bara ha i vanilj så har du en vaniljyoghurt. I detta fall skulle jag värma upp yoghurten tillsammans med resten av vaniljstången för ytterligare smak och slänga den när man håller över blandningen i formarna. Burkarna som jag använde mig av har jag köpt på både ICA Maxi och ÖB och länk till ICA Hemma finner du här, LÄNK.

Temperaturen kan variera mellan 30 – 46 grader. Kör du på 30 grader kommer du att sluta med en rinnig yoghurt och den optimala temperaturen för mig är 42 grader ev 43 då 46 kommer sluta med en grynigare konsistens. Tänk bara på att om du kör på 30 grader så får du öka tiden avsevärt. Kanske köra i 24 timmar.

Tiden är minst 5 timmar i vattnet och över natten i kylskåpet. Du kan låta den ligga i vattnet i upp emot 24 timmar. Jag använde mig av grädde för att få en lite fetare konsistens på yoghurten lite som den grekiska / turkiska eller varför inte den ryska yoghurten. Andelen mjölk / grädde kan du variera.

Annat bra att tänka på är att man kan spara en del av sin hemgjorda yoghurt till nästa gång man ska göra ny yoghurt vilket man kan göra upp emot tio gånger. Gör man fler än det kommer yoghurten att bli alldeles för sur dock. Nästa sak är att man kan räkna 1 del yoghurt på 9 delar mjölkprodukt.

Någonting att tänka på är att om man hoppar över steget där man värmer mjölken till 82 grader så kommer yoghurten bli rätt så rinnig på 42 grader med en textur som är nästan trådig. Så att hetta upp mjölken till 82-90 grader är mer än nödvändigt. Det går inte heller att hetta upp mjölken med yoghurten tillsatt och sedan försöka göra yoghurt av detta enligt receptet. Den kommer aldrig att stelna samt nästan skära sig.

Yoghurten kommer att bli grynig i konsistensen om man kör på 45 grader i 7 timmar eller 46 grader i 5 timmar. Ska testa hur man får bort detta genom att kanske sänka temperaturen nästa gång jag gör yoghurt och kommer uppdatera receptet om det blir bättre då. Tänk på att alla dina redskap som du använder dig av bör vara riktigt rena så diska alla saker noggrant innan du börjar med receptet.

När yoghurten är klar kommer den vara rätt så mild. Detta är också en anledning till varför man låter yoghurten sätta sig i kylskåpet över natten så att den ska bli lite mer syrlig. Men även för att konsistensen ska bli bättre. Yoghurten kommer även bli mer syrlig desto längre den är i kylskåpet.

Recept

Svårighetsgrad: medel
Tid: längre

Ingredienser

  • 1 liter fet mjölk, gärna över 3%
  • För fetare smak/konsistens kan du tillsätta grädde och 1 dl för något fetare smak och 2 för nästan grekisk yoghurt.
  • God yoghurt som du gillar och som innehåller levande yoghurtkultur.
  1. Börja med att sätta på din sous vide cirkulator på din valda temperatur. Själv har jag kört på både 42 och 46 grader och tycker att den blev bäst på 42. 42 skulle nog också bli bra (den temp som chefsteps kör med) men 46 avråder jag från om man inte vill ha en grynig konsistens på sin yoghurt.
  2. Hetta sedan upp mjölk och grädde till en temperatur på 90 grader. Detta för att ändra vassleproteinerna, vilket hjälper till att producera en finare, tätare produkt.
  3. När den kommit upp i 90 grader tar du från kastrullen från plattan och försöker kyla ner så snabbt som möjligt. Antingen i ett isbad eller att låta stå i ett kallt vattenbad. Viktigaste är att den inte kommer under 40 grader eller 30 om du vill göra rinnig yoghurt.
  4. Nu är tiden då du ska ha i din yoghurt (hade i 80 gram men har du mindre kommer du också få yoghurt) och det är bara att vispa den så att allt blandar sig.
  5. Ha nu ner i formar. Bäst är att använda gamla konserveringsburkar eller varför inte sådana snygga konserveringsburkar som du hittar i välsorterade mataffärer osv?
  6. Ställ ner i ditt bad och låt nu tiden göra sitt jobb.
  7. När tiden är klar tar du ur dem och låter dem svalna och ställer sedan in dem i kylskåpet över natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.