Den perfekta semlan

Har tidigare försökt att göra hemgjorda semlor men de har aldrig smakat semla i slutändan. Dessa gjorde verkligen det!

Recept

Svårighetsgrad: medel
Tid: Längre

Gram för olika storlekar på semlan

Liten/sådan där söt semla: Ca 40 gram deg
Mellan/den perfekta semlan: Ca 60 gram deg
Större/vanlig semla: Ca 90 gram deg

Ingredienser

Fördeg

 • 50 gram jäst
 • 2,5 dl fet mjölk
 • 1,25 dl socker
 • 350 gram vetemjöl
 • 5 tsk nymalen kardemumma

Andra degen

 • 1 dl mjölk
 • 100 gram smör
 • 1 dl socker
 • 1 tsk salt
 • Ca 350 gram mjöl

Sista touchen

 • 1 ägg
 • 0,5 dl mjölk
 • Lite salt
 1. Börja med att lösa upp jästen i mjölken. Tillsätt socker, mjöl och kardemumma och arbeta till en elastisk deg i maskin, vilket menas att degen går ihop till en boll och släpper från kanterna. Ha inte i mer mjöl i det här stadiet. Täck över med en fuktad bakhandduk eller plastfolie och låt jäsa till minst dubbel storlek. Låt det ta 30 – 60 minuter på en varm plats. Under tiden bullarna jäser kan du måtta fram 100 gram smör och låta det stå framme.
 2. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med övriga ingredienser till den första degen som nu är jäst. Kör i maskin tills du fått en fin deg. Börja med mindre mängd mjöl och öka sedan mängden. Degen ska vara hyfsat fast då den kommer jäsa senare. Täck med en fuktad bakhandduk eller plastfolie och låt jäsa ytterligare 45 minuter.
 3. När degen jäst klart har du ut den på ett mjölat bakbord men bearbeta inte degen nu. Den har redan knådats i maskin så att baka ut bör undvikas. Dela sedan upp degen i lika stora bitar. Använd dig av en våg här så vet du exakt. Ovanför har jags skrivit en ungefär vikt för olika storlekar på semlor. Forma till en rund bulle (länk till film som visar hur man formar en bulle slät och fin) och lägg på bakplåtspapper. Bör få plats med minst 5 * 3 bullar på en normalstor bakplåt. Täck med en handduk och låt jäsa nu i minst 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 220 grader.
 4. När bullarna ser fina ut blandar du ut ägg med mjölk och salt och blandar så att allt löser sig, Sedan sprayar du eller penslar du på bullarna och gräddar tills de fått fin färg i varmluft. Detta bör ta ca 6-10 minuter beroende på storlek.

Recept på hemgjord mandelmassa hittar du här: länk och receptet på den perfekta grädden hittar du här: länk

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.