Perfekt grädde

Läste på Facebook att en hade i lite xantangummi när han vispade grädde med sin sifon för att få till en bättre konsistens och glansigare yta på den. Detta ledde till att nästa gången jag skulle vispa grädde med min sifon testade jag för att se om det stämde och nu har jag efter denna gång enbart vispat grädde som jag haft xantangummi i. Xantangummi är för det andra ett förtjockningsmedel som ofta glutenintoleranta använder när de bakar bröd. Enligt sidan ”Äkta vara” finns det ingen känd hälsorisk med xantangummi. Går att beställa dels via KitchenLab eller bara göra som jag gjorde och köpa det på Ica Maxi vid avdelningen för glutenfri mat.

”Receptet”

Grädde
Xantangummi

  1. När jag gjorde grädden hällde jag i 5 dl grädde i en beredare och hade i en knivsudd med xantangummi. Kanske ett halvt kryddmått eller liknande. Finns nog ingen exakt mängd utan testa dig mer fram så kommer du veta hur mycket du behöver ha.
  2. Kör med din stavmixer och mixa tills den blandats med grädden. Har du en Bamix stavmixer rekommenderar jag att du använder dig av mixerbladet och inte av vispen. Detta för att grädden inte ska vispas i detta stadie utan endast blandas väl med xantangummit.
  3. Häll ner i en sifon och ladda den med en gaspatron genom att hållam sifonen upp och ner så att gasen åker igenom grädden och skaka ett par skak innan du spritsar ut grädden. Ska du inte använda den direkt kan du skaka den precis innan användning och ställa in den i kylskåpet så länge.

Tillägg: På bilden ser grädden lite för hårt vispad ut vilken den dels var. Detta då en person skakade sifonen lite för mycket innan servering. Annars ser grädden mycket krämigare ut.

En reaktion på ”Perfekt grädde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.