Lyxig svamprisotto

Recept

Svårighetsgrad: svårare

Ingredienser

4 portioner

1 dl olivolja
350 gram arborio eller carnaroli ris
2 gula lökar eller 4 schalottenlökar
3 dl vitt vin
1,5 liter grönsaksbuljong
3 dl riven parmesan
200 gram shiitakesvamp
200 gram ostronskivling
75 gram smör
Olivolja till stekning
ev färsk tryffel att riva över
salt
peppar

Så här gör du

  1. Börja med att finhacka lökarna, strimla svampen, riv parmesanen och koka upp vatten som man sedan blandar tillsammans med grönsaksbuljong. Vid användning av tärning behövs en sådan och vid fond så kolla på förpackningen.
  2. Häll all olivolja i en gryta eller kadstrull med tjock botten. Stek löken så att den blir mjuk men inte får färg.
  3. Nästa steget är lite svårare. Det handlar om att steka riset så att det lättare sedan absorberar vätskan men samtidigt får smak. Detta görs på lite högre värme under 3-5 minuter. Se bara till att inte bränna vare sig riset eller löken.
  4. När detta är klart häller man på allt vin och låter det ånga bort. Se bara till att temperaturen fortfarande är hög så att det inte småputtrar… Efter detta steg ska lite buljong ösas på långsamt på svag värme. Körde på 3-4 på en 9 gradig skala och det handlar om en liten mängd vätska hela tiden och sedan när det sätter sig har man i mer. Till slut ska all vätska vara borta och vara i risotton i stället.
  5. När risotton nästan är helt klar tar man fram en stekpanna och har i både smör och olivolja och steker svampen i 2 omgångar på rätt så hög temperatur så att svampen får färg. Den ska inte kokas under längre tid utan bara för att få färg. Ifall smöret blir lite brynt gör det ingenting, det ger bara en god smak.
  6. Häll av svamp, det smälta smöret och den rivna parmesanen i grytan och servera när riset känns som att det är klart. Se bara till att det inte är helt genomkokt, det ska ändå vara al dente.
  7. Servera tillsammans med nyriven parmesan och ev lite tryffel på toppen samt lite olivolja av bättre kvalitet och kanske lite sherryvinäger för god smak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.