Tarte tatin

Recept

Svårighetsgrad: medel

Ingredienser

6-8 medelstora äpplen
1 vaniljstång
160 gram socker
80 gram smör

2 ägg
140 gram socker
5 gram bakpulver
150 gram smör
200 gram mjöl
4 gram franskt havssalt

Så här gör du

  1. Börja med att skala äpplena och dela så att det blir 4 äppelklyftor. Tänk er ett kors ovanpå äpplet. Enklast är att ta en urkärnade och kärna ur äpplet. Sedan dela äpplet på mitten och sedan en gång till. Se till att hela kärnhuset försvinner.
  2. Sätt på ugnen på 150 grader.
  3. Häll socker i en ugnsfast stekpanna. Gärna en i gjutjärn eller en kolstålsstekpanna. En rostfri stekpanna fungerar troligtvis också. Har bara inte testat det.
  4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur innehållet och klicka ur det lite överallt i sockret. Lägg även delarna till vaniljstången i sockret och sätt på värmen. Själv började jag på 6 på en 9 gradig skala och sänkte sedan med tiden för att inte bränna karamellen. När allt socker har smält (det får absolut inte brännas men brunt kommer det att bli) lägger du i smöret och vispar snabbt till en kolasås. Det gör ingenting om det blir hårda bitar lite här och där. Se bara till att temperaturen är låg samt att det kommer lösa upp sig under tiden.
  5. Nu kan man lägga ner äpplena i ett vackert mönster, samma håll runt kanten och sedan ett par i mitten. Hela pannan ska vara täckt med äpplen. Har man calvados kan man ha i en skvätt lite här och där.
  6. Låt äpplena koka på svag värme 2/3 på en 9 gradig skala och efter ca 10 minuter kan man vända upp och ner på äpplena så att andra sidan också får fin färg. Se bara till att vara försiktig då äpplena nästan blir till mos under tiden.
  7. Under tiden som äpplena småputtrar kan man förbereda degen. Släng ner allt i en matberedare eller assistent och gör till en deg. Lägg sedan den i plastfolie och in i kylskåpet så att den sätter sig något. Lägg sedan ut bakplåtspapper på en arbetsyta och mjöla pappret. Lägg ut degen och mjöla och ha på ett till bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut så att den kan täcka stekpannan.
  8. När äpplena ser fina ut lägger du på degen ovanpå och ställer sedan in den i ugnen där den får stå ca 60 minuter eller tills den fått fin färg ovanpå.
  9. Ta ut den när den är klar och låt svalna. Ta en stor tallrik och lägg ovanpå och ta sedan en handduk runt och vänd uppochner. Den ska lätt lossna från stekpannan och se väldigt fin ut.

Länk till filmen där äpplena puttrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.